Greek English

left slogan

  • 00
  • 0
  • 1

Ενδημική Άγρια Πέστροφα

underwater-brown-trout
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: Salmonidae
ΓΕΝΟΣ: Salmo
ΕΙΔΟΣ: trutta, macrostigma, farioides, macedonicus, pelagonicus, peristericus, louroensis
ΚΟΙΝΟ ΟΝΟΜΑ: Άγρια Πέστροφα, Brown Trout, Fario

Η πέστροφα είναι ένα ψάρι που λατρεύει τα κρύα, καθαρά και αρκετά οξυγονωμένα νερά με θερμοκρασία 4 - 27 βαθμούς.

Η κατάλληλη θερμοκρασία όπου σημειώνει και την μεγαλύτερη δραστηριότητα της είναι οι 12-16 βαθμοί κελσίου.

Όταν τα νερά είναι πολύ κρύα και κάτω από τους 4 βαθμούς σταματά η ανάπτυξη της. Όπως και το καλοκαίρι που οι θερμοκρασία του νερού ανεβαίνει, μειώνεται η όρεξη της για φαγητό. Γενικότερα παρατηρείται διάφορα στην ανάπτυξη των ψαριών βάση της θερμοκρασίας των νερών.

 

ΤΑ ΕΙΔΗ

Τα ποτάμια είναι κλειστά οικοσυστήματα, όπου και έχουν απομονωθεί ιθαγενείς (άγριοι) πληθυσμοί εδώ και χιλιάδες χρόνια με διαφορετική εξέλιξη σε κάθε οικοσύστημα δημιουργώντας έτσι διαφορετικά υποείδη όπως η Πέστροφα του Λούρου! Κάποια παρουσιάζουν πολλές γενετικές διαφορές μετάξι τους και κάποια άλλα λιγότερες. Γενικότερα όμως τα χαρακτηριστικά τους δεν διαφέρουν πολύ.

 

Τα είδη ενδημικής άγριας πέστροφας που έχουν καταγραφεί και ταξινομηθεί μέχρι σήμερα στην χώρα είναι τα παρακάτω:

 

Ιονική Πέστροφα – Salmo farioides (Salmo trutta macrostigma)

Πέστροφα Νέστου – Salmo macedonicus (Salmo trutta macedonicus)

Πέστροφα Πρέσπας – Salmo peristericus (Salmo trutta peristericus)

Πέστροφα Πελαγονίας – Salmo pelagonicus

Πέστροφα Λούρου  Salmo louroensis

 

Μέχρι πριν μερικά χρόνια οι επιστήμονες αναφερόταν στα παραπάνω είδη πέστροφας σαν υποείδη της Ευρωπαϊκής Salmo trutta, μέχρι που αποφάσισαν πως πρέπει να τα κατατάξουν σαν διαφορετικά μοναδικά είδη ψαριών.

 

brown-trout-skin

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑ

Οι ενδημικές πέστροφες έχουν λεπτό σώμα σκεπασμένο με μικρά λέπια και μεγάλο στόμα οπλισμένο με μικρά δοντάκια ακόμα και στην γλώσσα τους!

Όπως και τα απόλειπα σολομοειδή, έχουν χαρακτηριστικό το λιπώδες πτερύγιο , ένα πτερύγιο αποτελούμενο μόνο από ιστό , χωρίς κόκαλα. Το λιπώδες πτερύγιο βρίσκεται μεταξύ του ραχιαίου και του ουραίου πτερυγίου.

Τον χρωματισμό αυτού του ψαριού είναι πολύ δύσκολο να τον χαρακτηρίσουμε. Το σώμα του έχει συνήθως μαύρες και κόκκινες ή πορτοκαλί κηλίδες. Πολλές φορές σε ψάρια μεγάλης ηλικίας εξαφανίζονται ή γίνονται δυσδιάκριτες οι κόκκινες κηλίδες. Η ράχη του έχει χρώμα καφέ – πράσινο ή γκριζωπό! Σημαντικό χαρακτηριστικό είναι πως η ουρά του δεν έχει καθόλου κηλίδες σε αντίθεση με την ιριδίζουσα πέστροφα.

Το μέγεθος της πέστροφας μπορεί να φτάσει τα 140cm μήκους και να ξεπεράσει τα 30 κιλά βάρους!!


brown-trout-head
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η πέστροφα είναι ένα αρπακτικό και σαρκοφάγο είδος ψαριού. Η διατροφή της αποτελείται από προνύμφες διαφόρων εντόμων που γεννιούνται μέσα στο νερό, σκουλήκια, διάφορα υδρόβια και ιπτάμενα έντομα που παίρνει από την επιφάνεια του νερού αλλά και μικρά ψαράκια! Το 80% της διατροφή της είναι οι προνύμφες εντόμων και το υπόλοιπο 20% είναι διάφορα έντομα που αρπάζουν από την επιφάνεια του νερού. Η πέστροφα όσο μεγαλώνει έχει την ανάγκη για περισσότερη τροφή που τα μικρά σε μέγεθος έντομα και νύμφες δεν μπορούν να δώσουν την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται,  έτσι προσθέτει στην διατροφή της καρκινοειδή, αμφίβια και μικρά ψάρια…

 

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Η πέστροφα είναι ένα ανάδρομο ψάρι που κολυμπά ανάποδα στην ροή του ποταμού και οδηγείται στις πυγές όπου γεννήθηκε και η ίδια για να αφήσει τα αυγά της. Αυτή η μετανάστευση ξεκινά το φθινόπωρο όπου και τον χειμώνα αναπαράγετε. Εκεί ψιλά το θηλυκό βρίσκει ένα ρηχό ρεματάκι όπου σκάβει ένα μικρό λάκκο στο χαλίκι και αποθέτει τα αυγά της. Η εναπόθεση των αυγών και η γονιμοποίηση τους από το αρσενικό γίνετε το βράδυ.

Η θηλυκή λέγεται πως αφήνει περίπου 2000 αυγά για κάθε κιλό του βάρους της. Εάν τα νερά του ποταμού έχουν μια σταθερή ροη και στάθμη υπολογίζεται πως τα αυγά εκκολάπτονται μέσα σε 40-50 ημέρες μετά την απόθεση τους.

Η όλη διαδικασία ξεκινά από τον Οκτώβριο και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες της χρονιάς μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τον Φεβρουάριο. Μετά την αναπαραγωγή της πάλι, όταν αρχίζει και ανεβαίνει η θερμοκρασία και ζεσταίνουν τα νερά παίρνει τον δρόμο για ποιο χαμηλά στα ποτάμια ή και σε λίμνες ψάχνοντας βαθιά και ποιο δροσερά νερά.

 

brown-trout-CR

 

Οι φυσικοί εχθροί της πέστροφας είναι η βίδρα και ο ψαροφάγος (πουλί), αλλά ο χειρότερος της είναι ο άνθρωπος και είναι ικανός να την αφανίσει. Η μόλυνση των ποταμών με απόβλητα εργοστασίων, τα διάφορα μικρά υδροηλεκτρικά φράγματα και έργα κόβουν το ταξίδι της για αναπαραγωγή.  Οι εκτροπές και οι αντλήσεις νερού κατά τους θερινούς μήνες αποξεραίνουν τα ποτάμια δημιουργώντας έτσι άλλο ένα πρόβλημα! Η ανεπαρκής φύλαξη από τη λαθραλιεία έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση των πληθυσμών σε όλα τα ποτάμια της χώρας μας.

Ένα σοβαρό επίσης θέμα είναι η γενετική μόλυνση. Τα είδη της άγριας που ζουν στην χώρα μας μπορούν εύκολα να διασταυρωθούν προκαλώντας έτσι τις απρόβλεπτες συνέπειες του υβριδισμού. Συνεπώς θα πρέπει να αποφεύγονται οι εμπλουτισμοί με γόνο ψαριων που προέρχεται από διαφορετικό οικοσύστημα.