Greek English

left slogan

  • 00
  • 0
  • 1

Ο καιρός στο Ψάρεμα της Πέστροφας

weather-trout
Οι διαφορές στις καθημερινές καιρικές συνθήκες έχουν μεγάλη επίδραση στον τρόπο που “λειτουργούν” τα ψάρια και στην τακτική που πρέπει να εξακολουθήσουμε κατά το ψάρεμα. Στο παρακάτω κείμενο θα βρείτε κάποιες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν στο πώς να χειριστείτε τις κατά τόπους καιρικές συνθήκες στο ψάρεμα τις πέστροφας.

 

 

Ήλιος και συννεφιά
Οι πέστροφες και τα υδρόβια έντομα τείνουν να είναι πιο ενεργά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Η συμπεριφορά αυτή καθιστά την συννεφιά σαν τον καλύτερο φίλο του ερασιτέχνη ψαρά.
Παρέχει στα ψάρια περισσότερη προστασία από τα εναέρια αρπακτικά, λόγο χαμηλού φωτισμού, έτσι τα ψάρια κινούνται/τρώνε με μικρότερη καχυποψία!
Επιπλέον, τα μάτια της πέστροφας έχουν μία σχετικά γρήγορη προσαρμογή στις αλλαγές της έντασης του φωτός, έτσι έχουν πλεονέκτημα σε σχέση με τη λεία τους σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Τις ζεστές και φωτεινές ημέρες οι εκκολάψεις εντόμων συνήθως ξεκινούν νωρίτερα μέσα στην ημέρα και είναι μικρότερες σε διάρκεια αλλά με έντονη δραστηριότητα! Αντίθετα τις ημέρες με συννεφιά δείχνουν να οργούνε λίγο αλλά έχουν σταθερό ρυθμό και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Τα φτερά της mayfly στεγνώνουν πιο αργά στις δροσερές θερμοκρασίες και στις μέρες με συννεφιά λόγο της υψηλότερης υγρασίας. Το αποτέλεσμα είναι το αναδυόμενο έντομο να μένει στην επιφάνια του νερού περισσότερο, καθιστώντας το πιο ευάλωτο στα ψάρια.
Το πλεονέκτημα της ηλιόλουστης μέρας είναι ο ευκολότερος εντοπισμός των ψαριών κάτω από την επιφάνεια του νερού.


Βροχή

Το νερό της βροχής μπορεί να έχει θετική επίδραση τόσο στη δραστηριότητα της εκκόλαψης όσο και στην προθυμία των ψαριών για να τραφούν. Η βροχής οξυγονώνει το νερό χτυπώντας την επιφάνεια του και όλο αυτό αυξάνει τα επίπεδα δραστηριότητας των ψαριών.
Βροχή μπορεί να αλλάξει την θερμοκρασία του νερού όπως για παράδειγμα μια απρόσμενη καταιγίδα να δροσίσει ένα ρέμα στα μέσα του καλοκαιριού.
Συνήθως δεν υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα εντόμων κατά τη διάρκεια της βροχής, αλλά όταν σταματήσει αυτό αλλάζει. Η υψηλή υγρασία ευνοεί την εκκολαπτική δραστηριότητα.


Άνεμος

Από όλες τις ιδιοτροπίες του καιρού, ο άνεμος είναι ο πλέον επίφοβος για τους ψαράδες.
Σε μια τεχνική ψαρέματος που χρειάζεται μεγάλη ακρίβεια στις βολές και την παρουσίαση, ο άνεμος μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.
Ο άνεμος είναι ένας σχεδόν σταθερός σύντροφος για τον ψαρά, έτσι λοιπόν οι στρατηγικές για την αντιμετώπιση του είναι ένα σημαντικό μέρος της τακτικής μας.
Το πρώτο πρόβλημα με την άνεμο είναι ότι για τους περισσότερους ψαράδες ακόμα και ένα ελαφρύ αεράκι καταστρέφει την ακρίβεια στο casting.
Ένας καλοκαιρινός απογευματινός αέρας που προκαλείται από τις θερμοκρασιακές διαφορές μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικός, αλλά τα ψάρια εξακολουθούν να είναι πρόθυμα να φάνε αρκεί να καταφέρουμε να ρίξουμε την μύγα μας στο στόχο!
Ο αέρας μπορεί επίσης να φέρει κάποιες κλιματικές αλλαγές που έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στο ψάρεμα. Οι άνεμοι προκαλούνται από μεγάλης κλίμακας αλλαγές στη βαρομετρική πίεση και όταν κινούνται μπροστά από μια καταιγίδα μπορούν να σταματήσουν την τροφική δραστηριότητα των ψαριών.
Αν και δεν είναι σαφές αν τα έντομα αντιδρούν στις αλλαγές στην πίεση του αέρα ή στις απότομες αλλαγές της έντασης του φωτός, ο άνεμος μειώνει επίσης την δραστηριότητα εκκόλαψης. Δεν είναι ασυνήθιστο να δει κανείς την έναρξη μιας εκκόλαψης που στη συνέχεια ο άνεμος την διαλύει.
Όπως με τις mayfly που σχηματίζουν ένα σμήνος για ζευγάρωμα… αν υπάρχει ο άνεμος όλη η διαδικασία απλά δεν θα συμβεί.
Ένα μικρό αεράκι μπορεί επίσης να ‘’ρυτιδιάσει’’ την επίπεδη επιφάνια του νερού. Τα ψάρια τότε είναι δυσκολότερο να εντοπίσουν την μύγα μας στην επιφάνεια όπως και εμείς δυσκολευόμαστε να δούμε κάποιο ψάρι μέσα από το νερό.


Βαρομετρική πίεση
Η βαρομετρική πίεση έχει μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση με όλους τους παράγοντες του καιρού που έχουμε αναφέρει παραπάνω. Ωστόσο, οι περισσότεροι ψαράδες θα συμφωνήσουν ότι η ταχέως μεταβαλλόμενη βαρομετρική πίεση είναι συνήθως πρόβλημα, αλλά η σταθερή και αργή μεταβολή της, μπορεί να μας προσφέρει μια καλή ψαρευτική μέρα.