Greek English

left slogan

  • 00
  • 0
  • 1

Τα πάντα για τα Waders

waders
Τα Waders είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του εξοπλισμού για το ψάρεμα στο ποτάμι. Ο σκοπός των waders είναι να κρατήσουν τον ψαρά στεγνό και ζεστό. Στην αγορά μπορούμε να βρούμε παρά πολλές επιλογές κατασκευασμένες από πολλά διαφορετικά υλικά! Γενικότερα όμως μπορούν να χωριστούν σε τρεις κύριες ομάδες: Nylon, Neoprene, και αναπνέουσες (Breathable) μορφές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nylon-waders

 

Nylon Waders
Τα Nylon waders είναι αυτά που καταλήγουν οι περισσότεροι καινούργιοι στο ψάρεμα και οφείλεται στο λόγο ότι είναι αρκετά φτηνότερα από όλα τα υπόλοιπα. Είναι ένα βήμα μπροστά από τα πρώτα λαστιχένια waders που βγήκαν στην αγορά. Τα Nylon είναι πολύ ελαφρύτερα από τα αντίστοιχα λαστιχένια. Όμως μαζί με τη φτηνή τιμή τους ακολουθεί και ένας εκτενής κατάλογος μειονεκτημάτων στη χρήση αυτού του τύπου waders.
Πρώτα απ' όλα, το Nylon είναι αρκετά ζεστό και μη αναπνεύσιμο. Η χρήση αυτών των waders σε ζεστές ημέρες μπορεί να κάνει το ψάρεμα μας ταλαιπωρία! Το Nylon όσο καλό είναι στο να μην βάζει νερό μέσα, άλλο τόσο καλό είναι στο να μην το επιτρέπει να βγει. Όταν ο ψαράς αρχίζει να ιδρώνει, το νερό δεν μπορεί να αποβληθεί και συσσωρεύεται εσωτερικά των wader.Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα τις κρύες μέρες καθώς η υγρασία στο σώμα μας δεν θα αργήσει να μας κάνει να κρυώσουμε. Η αντοχή αυτών των τύπων waders είναι επίσης ένα μειονέκτημα. Το Nylon έχει μια τάση να σκίζεται ή να τρυπιέται εύκολα κάνοντάς το έτσι λάθος επιλογή εάν προγραμματίζουμε να μείνουμε στεγνοί περπατώντας και ψαρεύοντας σε μια δύσκολη περιοχή με αγκάθια, δέντρα κτλ...
Λαμβάνοντας όλα αυτά τα υπόψη, τα Nylon waders είναι καλή επιλογή για ένα αρχάριο που ξεκινά τώρα να μαθαίνει και δεν προγραμματίζει να περάσει πάρα πολύ χρόνο στο ποτάμι.

 

neoprene-waders
Neoprene waders
Τα Neoprene waders θεωρούνται συνήθως μεσαίας τάξης. Λόγω του μοναδικού υλικού που χρησιμοποιείται στην κατασκευή αυτών των waders, το Neoprene, τα καθιστά άριστα για ψάρεμα σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ένα άλλο κύριο χαρακτηριστικό των Neoprene waders είναι ότι μπορείτε να τα αγοράσετε σε μια ευρεία ποικιλία πάχους βάση τις ανάγκες σας. Τα Neoprene waders των 3mm χρησιμοποιούνται για τους θερινούς μήνες ενώ τα 5mm και 7mm είναι καλύτερα για τους χειμερινούς μήνες.
Ένα από τα μειονεκτήματα τους είναι πως δεν υπάρχει απαραίτητος χώρος ώστε να φορεθεί κάποιο πρόσθετο ισοθερμικό αν σκοπεύουμε να ψαρέψουμε σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τα Neoprene waders πρέπει να εφαρμόζουν επάνω στο σώμα. Επιπλέον όπως και τα Nylon waders, το Neoprene δεν είναι αναπνεύσιμο και μπορεί να γίνει πολύ ζεστό στους θερινούς μήνες. Το Neoprene έχει επίσης και αυτό κάποια ζητήματα με τη αντοχή του. Οι αιχμηροί βράχοι και τα κλαδιά μπορούν να το καταστρέψουν, έτσι θα πρέπει να προσέχετε πολύ στο κάθε βήμα σας.
Σε γενικές γραμμές, τα Neoprene waders είναι καλή επιλογή για έμπειρους και μη ψαράδες που σκοπεύουν να ψαρέψουν τους κρύους μήνες. Επιπλέον το φάσμα τιμών των Neoprene waders είναι αρκετά φτηνό κάνοντας τα μια οικονομική επιλογή.

 

gore-tex-waders
Breathable waders
Τα Breathable waders είναι η τελευταία διαθέσιμη κατηγορία waders στην αγορά. Τα αναπνεύσιμα waders είναι σχετικά νέα στον κόσμο του ψαρέματος και έχουν τα πλεονεκτήματα των νέων υλικών όπως το Gore-Tex. Εδώ θα τονίσω πως το καλύτερο αναπνέον υλικό που κυκλοφορεί στην αγορά είναι το Gore-tex. Το Gore-Tex επιτρέπει στο σώμα να αναπνεύσει φυσικά αφήνοντας να δραπετεύσει ο ιδρώτας και η θερμότητα και συνεπώς αυτό δημιουργεί μικρότερες συγκεντρώσεις υγρασίας και κρατά τον ψαρά στεγνό και άνετο.
Συνολικά, τα Breathable waders είναι πραγματικά η μόνη επιλογή για ένα σοβαρό fly fisherman. Είναι ιδανικά σε ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών συνθηκών, εξαιρετικά άνετο και πιθανώς ο ανθεκτικότερος τύπος waders διαθέσιμων στην αγορά. Αν και τα αναπνεύσιμα waders είναι αρκετά ακριβή επένδυση, μετά από πολλές ώρες στο ποτάμι θα είστε πραγματικά ευχαριστημένοι από την επιλογή που κάνατε. Τα αναπνεύσιμα waders είναι το μόνο είδος που εάν φορεθεί σωστά μπορεί κανείς να αισθάνεται σαν να φορά τα ρούχα του!

Τώρα που έχουμε καλύψει και τους τρεις διαφορετικούς τύπους waders πάμε να εξετάσουμε και τις μορφές που είναι διαθέσιμες στην αγορά. Υπάρχουν τρεις γενικές μορφές waders και είναι τα boot foot, stocking foot and hip waders.

 

hip-waders
Hip waders

Τα Hip waders καλύπτουν απλά το πόδι μέχρι και το ισχίο του ψαρά. Αυτά τα waders σχεδιάζονται συγκεκριμένα για τα ρηχά και αργής ροής ποτάμια. Τα Hip waders είναι ιδανική επιλογή για το ψάρεμα των μικρών ρευμάτων στα μέσα του καλοκαιριού που το νερό είναι χαμηλό και η ζέστη μεγάλη. Λόγο του μικρού τους μεγέθους δεν ζεσταίνουν τον ψαρά και το βάρος τους είναι μικρό κάνοντας τα πολύωρα ψαρέματα αρκετά άνετα. Δυστυχώς αυτά τα waders δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα γρήγορα ή στα βαθιά ποτάμια και στους κρύους μήνες.

 

 

 

 

boot-foot
Boot foot waders

Τα Boot foot waders είναι ψιλά waders που φτάνουν μέχρι το στήθος και έχουν ενσωματωμένες/ραμμένες τις μπότες πάνω στην όλη κατασκευή. Η ενσωματωμένη μπότα έχει αρκετά πλεονεκτήματα. Πρώτα απ’όλα λιγοστεύει τις πιθανότητες να ξεχάσουμε το ένα μποτάκι στο σπίτι... Δεύτερον, η ένωση της μπότα δεν επιτρέπει στα πετραδάκια ή την άμμο να γλιστρήσει μέσα της. Τέλος, με την μπότα ενσωματωμένη δεν υπάρχουν και πολλά που πρέπει να φροντίσετε κατά την ώρα του ψαρέματος όπως πχ. τα κορδόνια. Το σημαντικότερο μειονέκτημα των Boot foot waders είναι ότι είναι βαρύτερα και ποιο ογκώδη από τις υπόλοιπες μορφές των waders. Γενικά οι μπότες δεν είναι τόσο σταθερές στο περπάτημα ιδικά όταν αυτό γίνετε σε δύσκολα μέρη και κάποιες φορές μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα πόδια των ψαράδων κάνοντας το περπάτημα ανυπόφορο.

 

stocking-foot
Stocking foot waders

Τα stocking foot waders είναι ακριβώς τα ίδια με τα boot foot waders αλλά δεν έχουν ενσωματωμένες μπότες. Τα stocking foot στο κάτω μέρος τους ενσωματώνουν neoprene κάλτσες. Οι ψαράδες που επιλέγουν αυτόν τον τύπο είναι αναγκασμένοι να αγοράσουν ένα χωριστό ζευγάρι μποτάκια(wading boots) για να φορούν με αυτά τα waders. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα των stocking foot waders είναι το μικρό τους βάρος και η μεγάλη άνεση στην χρήση τους. Φορώντας κάποια καλά stocking foot waders και συνδυάζοντας τα με κάποια ποιοτικά wading boots θα νοιώσετε σχεδόν σαν να φοράτε μποτάκια ορειβασίας. Ένα άλλο πλεονέκτημα στα stocking foot waders είναι η αποθήκευση. Αφού δεν υπάρχει καμία ενσωματωμένη μπότα, μπορούμε να τα διπλώσουμε και να τα αποθηκεύσουμε πολύ εύκολα στον σάκο του εξοπλισμού μας μέχρι την επόμενη χρήση τους. Μεγάλο πλεονέκτημα επίσης είναι το ότι μπορείτε να αντικαταστήσετε εύκολα τα μποτάκια αν φθαρθεί η σόλα τους! Μερικά από τα μειονεκτήματα των stocking foot waders είναι ότι πετραδάκια και η άμμος βρίσκουν τρόπο και να περνάνε από τα gravel guards μέσα στα wading μποτάκια. Ένα σοβαρό πρόβλημα που συνδέεται με την άμμο και τα πετραδάκια είναι πως υπάρχει κίνδυνος να τρυπήσουν τα neoprene καλτσάκια γεμίζοντας με νερό τα waders σας. Βέβαια αυτό είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο αλλά καθόλου απίθανο…

 

Συνολικά, η επιλογή των waders εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τον τύπο των νερών και την εποχής του χρόνου που προγραμματίζεται να ψαρέψετε. Για τις θερμότερες εποχές που συνήθως τα νερά είναι πολύ χαμηλότερα τα hip waders είναι μια πολύ καλή επιλογή. Επιτρέπουν στον ψαρά για να μείνει δροσερός παρέχοντας του άνεση. Για τον πιο κρύο καιρό και τα βαθιά νερά τα χοντρά neoprene waders είναι ότι καλύτερο χωρίς κίνδυνο να τρυπήσουν.
Για μέγιστη μεταβλητότητα τα αναπνεύσιμα waders θα καλύψουν οποιαδήποτε κατάσταση μπορεί να συναντήσει κάνεις στο ψάρεμα του. Ξοδεύοντας λίγα περισσότερα χρήματα για κάποια ποιοτικά gore-tex waders θα σας ξεπληρώσουν μακροπρόθεσμα κρατώντας σας ζεστούς και στεγνούς σε πολλά ψαρέματα!